Cumartesi, Mayıs 27, 2006

DİN EĞİTİMİ

Din eğitimi ve öğretiminde en güzel örnek Efendimiz Hz.Muhammed (s.a.v)dir.Peygamberimiz Allah tarafından seçilmiş,yetiştirilmiş,görevlendirilmiş ilk öğreticidir.Kendisi de "Ben ancak muallim olarak gönderildim"buyurmuşlardır.

Hz.Peygamber (a.s)sabırlı,insanlara karşı sevgi ve hoşgörüyle yaklaşan,üstün ahlak sahibi,tüm bu vasıflarıyla mükemmel bir insan,mükemmel bir öğretmendir.Bu vasıfları çoğaltmak ve delillerini de sunmak elbet mümkündür.

Peygamber Efendimiz (a.s)'ın temel öğretisi;Allah'ın kendisine öğrettikleriydi.Biz buna kısaca islam dini diyebiliriz.Dinin özüde tevhiddir.Diğer bütün emirler ve yasaklar bu düstur üzerine bina edilmektedir.

Gelelim günümüze..Biz hayatımızın her merhalesinde örnek almamız gereken efendimiz (a.s)'ı ne kadar anıyor,yaşıyor kendimize örnek alıyoruz?

İnsan karakterinin oluşumunda 0-6 yaş arası çok önemlidir.Atalarımızda"ağaç yaşken eğilir"sözüyle bunu te'yid etmişlerdir.Bilimde bunu böyle söyler.Ancak ebeveynler,öğretmenler bu noktada ne kadar hassaslar ve bilinçliler?Yaşantılarıyla,sözleriyle örnek olabiliyorlar mı?Mesela Peygamberimiz çocukları çok severdi. Torunları Hz. Hasan ve Hüseyin,
namaz kılarken sırtına çıkarlardı da, onları üzmemek için secdesini uzatırdı..Peki bizler aynı hassasiyeti,sevgiyi,hoşgörüyü çocuklarımıza gösterebiliyor muyuz?

Dini eğitimin yapılması, vicdanlara müdahale anlamına gelmez. Kişi dinin esaslarını bildikten sonra, dindar olup olmamakta hürdür. Zira, “Dinde zorlama yoktur.” Buna rağmen Ülkemizde bir öğrenciye; ancak ilkokul 4.sınıfta ilk dini bilgiler öğretiliyor.Yeterli olup olmadığı da tartışılır.12 yaşından küçük çocukların yaz tatillerinde,devletin kurumlarında olsa dahi, dini eğitim almaları kanunen yasaktır!Bu bilimsel bir yaklaşım tarzı değildir.Hatta haklara tecavüzdür.En son olarak dün YÖK kurumunun aldığı İlahiyat Fakültesi mezunları "DinDersi"öğretmeni olamaz kararı büyük bir handikaptır.Unutmayalım ki din eğitimi almayan nesil yok olmaya mahkumdur.

3 yorum:

tahin dedi ki...

Allah'in izniyle bizim milletimiz koruma altindadir. Durum ne kadar kotu gorunse de gozumuze her iste bir hayr vardir inshallah. Duzelecek inshallah. Bizim dua'miz var evvelallah.. Duasi olmayanlar cirpindikca cirpinsin... Ne ise yarar...

emircan dedi ki...

İnşallah..Vuku bulan en hayırlıdır.Dualarımız daimidir.Dirilişe,uyanışa vesile olur inşallah..

Adsız dedi ki...

Your site is on top of my favourites - Great work I like it.
»