Pazartesi, Ağustos 28, 2006

BUNALTICI SICAKLAR VE ORMAN YANGINLARI


Malumunuz,geçtiğimiz iki hafta boyunca ülkemiz kelimenin tam anlamıyla sıcaklardan yandı, kavruldu.Zaten son 5-10 yıl içerisinde önceden görmediğimiz kadar sıcaklara şahit oluyor,bizatihi yaşıyoruz.

Sıcakların bu kadar yüksek derecelerde seyretmesi ve nem oranının da üst limitleri zorlaması,insan yaşamını olumsuz yönde etkiledi.İnsanoğlu ne kadar hassas ve zayıf yaratılmış aslında öyle değil mi?Sıcak olunca;sıcaklardan şikayet ediyoruz.Havalar iyice soğuyunca, bu sefer de "aman ya rabbi ne soğuk?"diye söyleniyoruz.Zaten Nisa suresi 28.ayet de rabbimiz "Allah sizden (yükümlülükleri) hafifletmek istiyor. Çünkü insan zayıf yaratılmıştır."buyurmamışlar mı?


Gelelim sıcak havalarla birlikte hemen hergün haberler de seyrettiğimiz orman yangınlarına.Maalesef son 1 hafta içerisinde ülkemiz de binlerce hektar orman arazisi yandı.Hala yanan ormanlarımız da var.Buna rağmen duyarsız olan bazı vatandaşlarımız,adeta yangına davetiye çıkarmakta ısrar ediyorlar.Dün haftasonu olması münasebetiyle,soluğu piknik yapmak amacıyla ormanlık yerlerde almak isteyen vatandaşlar,mangal yasağını görünce traji-komik tablolar oluştu.Büyük bir kısım duyarlı davranmakla beraber,içlerinden bazıları "mangal keyfi"yapmakta,tüm cezai müeyyidelere rağmen israr ettiler.Allah'tan herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

Oysa Ormanlar;bitki örtüsü ve toprak içerisinde büyük miktarda karbon depoladıklarından, iklim üzerinde olumlu etkiler yapar. Aşırı sıcaklıkları düzenler, bir ısı tamponu gibi görev yapar. Sıcağı soğuğu dengeler, yaz sıcaklığını azaltırken, kış sıcaklığını artırır, radyasyonu önler.


Dinimiz de ağaç dikmeye ve ormanlarımızın korunmasına büyük önem verir. Yeryüzünü süsleyen çeşit çeşit ağaçlar ve ormanlar yüce Allah'ın insanlara bir nimeti,bir lütfudur.Yüce Rabbimiz göklerde ve yerde olan her şeyi insanların istifade etmesi için yaratmıştır.Ağaç ve ormanlar da bunlardan biridir.

Peygamber Efendimiz ağaç dikimine ve korunmasına çok önem vermişler, bizzat kendi mübarek elleriyle hurma ağaçları dikmişer ve ümmetini buna teşvik ederek şöyle buyurmuşlardır:"Kıyamet koparken sizden birinizin elinde bir hurma dalı bulunur da, kıyamet kopmadan dikmeye gücü yeterse mutlaka onu diksin, bırakmasın."

Bir başka Hadis-i Şerifte ise:"Kim yolcuların ve hayvanların gölgelendiği bir ağacı boşuna ve lüzumsuz olarak keserse, Allah onu başaşağı cehenneme atar."buyurmuştur.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Allah razı olsun