Cumartesi, Şubat 10, 2007

LALELİ CAMİİ


Sultan 3.Mustafa hayır yapmayı seven bir padişahtı.Hayır ve hasenat deyince kalbinde ayrı bir şevk ve iştiyak belirirdi.

Birgün Laleli Baba'nın da bulunduğu bir mecliste bu hissini ortaya koydu.Yanında vezirleri de vardı.Laleli Baba'ya dönüp:"Hocam!Bir hasenat yapmak isterim.Köprü,han hamam,cami ne olursa.Elimdeki imkanı değerlendirmek istiyorum.Öbür aleme gittiğimizde ardımda hayır hasenatla anılacağım bir eser bırakmak istiyorum ne dersiniz?"diye sual etti.

Laleli Baba ermiş bir zattı.Padişahın böyle ulu orta herkesin yanında yapacağı hayırdan bahsetmesinde gurur işareti sezdi.Çünkü hayır işleri gizli yapılırdı.Laleli Baba aynı zamanda lafını esirgemezdi.Düşündü,taşındı ve Padişah'a şöyle dedi:""Bir abdesthane yap da,insanlar def-i hacetini gidersinler!"

3.Mustafa bu sözü duyunca kendini aşağılanmış hissetti.Yüzü kıpkırmızı oldu,sorduğuna soracağına pişman oldu.Zoraki gülümsedi ve vezirleriyle kalktı orayı terketti.Saraya döndüğünde hala sinirli ve düşünceliydi.Bir ara def-i hacet için saray heleasına gitti.Fakat o da ne?Def-i hacet yapamıyordu.Çıktı,bir süre sonra tekrar girdi.Yine aynı.Hasıl-ı kelam;Padişah o gece sabaha kadar kıvrandı durdu.Doktorlar falan da bir çare bulamamıştı.Meseleyi sonunda anladı 3.Mustafa.Bu Laleli Baba'nın işiydi.Velayet sahibi olduğu için kerametini göstermişti.

Hemen Laleli Baba'yı ziyarete gitti.Sultanım,dedi"Ne istersen onu yapacağım.Yeter ki şu tasarrufunu kes.Def-i hacetin kıymetini anladım.Hayır ve hasenat yaparken bundan böyle kalbine en ufak bir gurur ve kibirin gelmemesi gerektiğini anladım."dedi.

Zaten Hak dostunun anlatmak istediği buydu."Ne istersem yapacak mısın?"dedi.Öyleyse bir cami yap.Abdest hanesiyle tam tekmil bir cami olsun bu.Laleli semtini işaret ederek"Şu bölgede olsun bu cami."diyerek arzunu belirtti.3.Mustafa bu nasihat neticesinde şimdiki Laleli Camii'ni yaptırdı.Allah onlardan razı olsun.

4 yorum:

Unknown dedi ki...

Günaydın hocam, sayenizde Laleli Camii ninde öyküsünü öğrenmiş olduk.Ayrıca hayır dualarınız için Allah razı olsun.Bi mukabele

suveyda dedi ki...

vay be.
ne kadar ilginç.
çok sağolun emircan bey, bişey daha öğrenmiş oldum.
kardayım bugün:)

Adsız dedi ki...

Gerçekten ilginç ve ibretli bir hadise
Evet Allah onlardan razı olsun
dinimizle ve Ecdadımızla ne kadar iftihar etsek azdır
Bizleri haberdar ettiğin için sana da teşekkürler Emircan hocam

Adsız dedi ki...

Merhabalar Duha hanım.Ben de bu hikayeyi birçok yerden okumuştum,burada sizlerle paylaşmak istedim.

Suveyda hanım,
Bloglar aleminde bir süredir yoktunuz sanırım.
Ama bir gün piknik,birgün kar..maşallah keyfiniz yerinde:)

Rica ederim abiciğim,her zaman bekleriz.Selamlar