Perşembe, Ağustos 24, 2006

KUR'AN VE İNSAN

Kur'an; insanoğluna yol göstermek için,Cebrail(a.s) aracılığıyla,Hz.Peygamber efendimize,Allah tarafından indirilen ilahi bir kelam,evrensel bir mesaj,ilahi menşe'li kitapların en şümullüsüdür.

Kur'an her derde deva,her zulmete ziyadır.Rasulullah Efendimizin de (s.a.s) en büyük mucizesidir.

Sosyal hayatımıza baktığımızda Kur an'ın tanımıyla ilgili yanlış bir anlayışın yerleşik olduğunu maalesef görürüz.Kur'an ne mezarlıklarda okunmak,ne de sırf mübarek gece ve günlerde okunması için gönderilmiş değildir.Evimizin en müstesna yerine kılıfına koyulup saklanacak kitap hiç değildir.

Kur'an;İnsanlara gönderilmiş bir ilim ve hüküm kitabıdır.Kur'an;bir nur,en büyük burhan,en anlaşılır bir öğüt,kalpleri rahatlatıcı bir zikirdir.Bunların delilleri,bizatihi kur'an'da mevcuttur.Şöyle ki:

«İşte böyle onu Arapça bir hüküm olarak indirdik. Sana gelen İLİM’den sonra onların hevalarına uyarsan artık Allah senin ne velin, ne koruyucundur.» (13/Ra’d,37; 2/Bakara,145; 3/Âl-i İmran,161).
«Ey insanlar: Size Rabbinizden bir BURHAN (delil) geldi ve size apaçık bir NUR indirdik.»(4/Nisa,175).
«Andolsun bir Kur’an’ı ÖĞÜT olsun diye kolaylaştırdık. Öğüt alan yok mudur?» (54/Kamer)
«Sana da, bu ZİKR’i indirdik ki, kendilerine indirileni insanlara açıklayasın, belki tefekkür ederler.» (16/Nahl,44).



Hal böyle iken;biz müslümanlar Kur'anla ne kadar haşir neşiriz?Kur'an-ı ne kadar okuyor,anlamak için çaba sarfediyor,hayatımızda uyguluyoruz?Oysa Efendimiz(sav),"Size iki şey bırakıyorum. Bunlara uyduğunuz müddetce asla sapıtmayacaksınız: Allah'ın Kitab'ı ve Resûlünün sünneti"buyurmamışlar mı?


İbnu Abbâs (radıyallahu anh)'dan rivayet edildiğine göre yine Efendimiz(sav) şöyle buyurmuştur: "Kim Allah'ın Kitabını öğrenir ve sonra da onda bulunanlara uyarsa, Allah onu, dünyada dalâletten çıkarıp doğru yola sevkeder, âhirette de kötü hesabtan korur."

Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm; "Şüphesiz insanlardan Allah'a yakın olanlar vardır!" buyurmuştu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Bunlar kimlerdir?" diye sordu.
"Onlar Kur'ân ehli, Allah ehli ve Allah'ın has kullarıdır!" cevabını verdi.


Bu konuyla ilgili daha çok ayetler,hadisler vardır.Ama ben şimdilik bu kadarıyla iktifa edeceğim.
Allah cümlemizi;Kur'an'ı okuyan,anlayan ve uygulayan zümrelerden eylesin.Amin..

5 yorum:

Adsız dedi ki...

amin inşallah. çok sevdiğim bir insanın annesi kafası parçalanmak suretiyle öldürüldüğünde isyandan ve akıl sağlığını kaybetmekten Kur'an-ı Kerim okuyarak (hem arapça hem türkçe) kurtuldu. Şimdi çok şükür çok iyi durumda ve inancı çok kuvvetli.

cenkunal dedi ki...

Allah bizleri de Kuran yolundan ayırmasın.
Amin.

emircan dedi ki...

Öncelikle bloğuma hoşgeldiniz.Arkadaşınızın annesine allahtan rahmet diliyorum.Maalesef dinden ne kadar uzaklaşırsak buna benzer insanlık dışı vahşetler o kadar fazla oluyor.Allah bizleri imandan ayırmasın.
Kur'an aynı zamanda şifaadır.Bunu rabbimiz Kur'an da zaten beyan etmiş.Şöyle ki:
«...De ki: “ O (Kur’an) inananlara HİDAYET ve ŞİFA’dır.» (41/Fussilet,44).
Bu vesileyle sevdiğiniz o kardeşimize sabır ve metanet diliyorum.Allah tekrar göstermesin.Amin.

emircan dedi ki...

Amin.Allah razı olsun Cenk abi..

Adsız dedi ki...

Kuran'ın görünmeyen,bilinmeyen bir şifası var gerçekten.nice zamanlar olur ki canımız sıkılır içimiz daralır,kaçacak yer ararız kendimize.ama nafiledir gitmeler.kaçmalar boşunadır.hiçbirşey bizi rahatlatmaz.ve biliyorum ki böyle dar zamanlarda okunan bir kaç kelam açılan Kuran sayfası insana olmadık huzurlar verebiliyor.bunu hiç bir yerden temin etmek mümkün değil.farkında olmadan bir bakmışızki içimiz bir hoş olmuş,sıkıntımız geçmiş.bu olsa olsa bir mucizedir.
ama bu demek değildir ki KURAN sadece dar zamanlarda okunmalıdır diye.asla.okuyabilirsek devamlılık sağlarsak her zaman.yoksa evin bir köşesinde durmuş ne anlamı olabilirki.
Mehmet Akif Ersoy un bir söylemi vardı.tam cümlesini hatırlayamayacam ama Kuran ne mezarlıklarda okumak için indirildi nede ölüler için diyordu.
hakkaten öyle yani.

ve duanıza:Allah cümlemizi;Kur'an'ı okuyan,anlayan ve uygulayan zümrelerden eylesin.

yüzbinkerelerce amin.