Pazar, Ağustos 20, 2006

MİRAC GECESİ


Arapça'da merdiven, yukari çıkmak, yükselmek anlamlarını dile getirir. İslam'da Hz. Peygamber (s.a.s)' in göğe yükselerek Allah'in huzuruna kabul edilmesi olayı. Mirac olayı hicretten bir yil ya da onyedi ay önce Receb ayının yirmi yedinci gecesi gerçekleşir. Olayın iki aşaması vardır. Birinci aşamada Hz. Peygamber (s.a.s) Mescidül-Haram'dan Beytü'l-Makdis'e (Kudüs) götürülür. Kur'an'ın andığı bu aşama, gece yürüyüşü anlamında isra adını alır. İkinci aşamayı ise Hz. Peygamber (s.a.s)'in Beytü'l-Makdis'ten Allah'a yükselişi oluşturur. Mirac olarak anılan bu yükselme olayı Kur'an'da anılmaz, ama çok sayıdaki hadis ayrıntılı biçimde anlatılır..

..Mirac olayının gerçekleştiği gece müslümanlarca kadir gecesinden sonra en kutsal gece sayılmış ve bu gecenin ibadetle ihyası gelenekleşmiştir. Osmanlılar döneminde, camiler kandillerle donatıldığı için Mirac kandili olarak anılan geceyi izleyen gün, cami ve tekkelerde Mirac olayını anlatan ve Miraciye adı verilen şiirlerin okunması, dinleyenlere süt ikram edilmesi de bir gelenekti..

..Mirac günü peygamber efendimiz (S.A.V) hediye olarak üç şey verilmisti: Bunlar; Beş Vakit Namaz, Bakara Suresinin Son Ayetleri, Ve Şirk koşmamak şartı ile ''LA İLAHE İLLALLAH "diyen her Müslümanın cennete girebileceği müjdesi. *

Daha fazla bilgi için,lütfen tıklayınız..

Bu mübarek aylarda duanız bol,rızkınız bereketli,maneviyatınız kuvvetli,kandiliniz hayırlı olsun.Duyarlılığımız bu günlerle sınırlı olmasın..

*KAYNAK:İslam Tarihi

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Cenab-ı Mevlâ Miracın nuruyla iç dünyamızı ve bütün alem-i İslam'ı aydınlatsın. Huzur, feyiz, bereket, rahmet ve mağfiretlere nail eylesin.

Mirac-ı Muhammedi'nin gölgesinde nice maddî-manevî yükselişlere mazhar olmak dileğiyle..

nice kandillere inşallah.

İbn-i Sina dedi ki...

Ben de sizin kandilinizi en içten dileklerimle kutlarım.
Rahmet ve mağfiret dolu nice kandillere inşallah..

emircan dedi ki...

Suveyda hanım ve İbn-i Sina kardeşim,
Allah razı olsun.Dualarınıza gönülden amin diyorum.
Bu sıralar bloglara fazla zaman ayıramıyorum.Kendi bloğumda buna dahil.Gecikmeler bundan dolayı..

Suat Saygın dedi ki...

Kisisel miracimiza ulasmak umidiyle...

emircan dedi ki...

Amin.İnşallah..