Pazartesi, Eylül 18, 2006

CEP TELEFONU ÇILGINLIĞI


Dünya cep telefonları satışları %22,5 artarak 237,8 milyona ulaşmış.Pazardaki üreticilerin durumuna bakıldığında;Nokia yine birinci,motorola ikinci,Sony Ericcson ise üçüncü sırayı almaktaymış.

Türkiye de cep telefonu kullanıcıların sayısı ise;30 milyonu aşmış durumda.İddialara göre bu rakam yakın bir gelecekte 55 milyonu aşacakmış.Mevcut duruma göre en fazla aboneye sahip olan şirket ise;Turkcellmiş.

Benim değinmek istediğim nokta;İnsanlarımızın özellikle bu sektörde çılgın bir tüketime,dolayasıyla israfa yönelmeleri ki,bu da dinimizce haram kılınmıştır.Çevremize baktığımızda gördüğümüz tablo;bunu doğrular niteliktedir.

Nitekim patron,memur,öğretmen,öğrenci,işçi,hamal v.s herkeste cep telefonu var ve herkes mütemadiyen konuşuyor.Ev de,işyerinde,yolda kısacası heryerde...Üstelik çoğu kişiler birer telefon ve hatla iktifa etmeyip ikinci bir cihaz ve hat gereksinimi duymaktalar.Elbette makul gerekçelerle,ikinci bir hatta ve cihaza gerçekten ihtiyacı olanlar vardır.Ama genel olarak bakıldığında ben bu işin fazlaca abartıldığını,cep telefonlarının da sadece birer iletişim aracı olduğu ve ihtiyaç miktarı kullanılması gerektiğinin unutulduğunu ve israfa kaçıldığını düşünmekteyim.Bu tabii ki benim acizane şahsi kanaatimdir.Bilmiyorum,yanılıyor muyum?

Son olarak bu konuda garipsediğim,anlamakta zorluk çektiğim iki hususu da sizlerle paylaşayım ve konuyu kapatalım:)
Birincisi:Çoğu insanlar neden çok sık aralıklarla telefonlarını değiştirme ihtiyacı hissederler?
İkincisi:İki hat,dolayısıyla iki cihaz kullanan şahıslar;Neden birinci hatlarını(genellikle turkcell hattını) daha pahalı,havalı,teknik donanımlı cihazlarda kullanıp,ikinci hatlarını daha mütevazi,ucuz ve basit cihazlarda kullanırlar?Hep merak etmişimdir:)

Selametle efendim...

19 yorum:

Adsız dedi ki...

bende gereksiz israf olarak görüyorum. konuşmak için kullanılması gereken telefona bir sürü para yatırılması çok mantıksız. her yeni çıkan modeli alanlarıda anlamıyorum. bozulana kadar kullan işte. sen en son modeli aldığında onun bir üstü piyasaya çıkmak üzere zaten nasıl yetişeceksin.

suveyda dedi ki...

:)))
sayfayı açınca ilk yaptığım eylem buydu.tebessüm ettim.
neden?
çünkü, ne tevafuktur ki bende bu günlerde telefon almayı düşünüyorum.dedim kendi kendime sanırım emircan bey faydalı bişeyler yazdı da seçmemde bir fikir bulabilirim.
ama yazıyı okuyunca konunun içeriği başkaymış:)

yazdıklarınıza katılmamak mümkün değil.ben telefonumu en az on defa düşürdüm.kaç defa paramparça oldu.artık ne onun bana dayanacak gücü kaldı ne de benim ona tahammül edecek sabrım.yerlere düşmekten işlevlerini yerine getiremez hale geldi zavallı.ben de değiştireyim dedim artık.dedim ama dememle kaldım.öyle sık sık telefon değiştiren birisi değilim, değiştirenleride sizin gibi bende anlamam.bence takıntı olabilir.abim çok yapardı, sanırım gençlik havalarıydı onlar duruldu çok şükür:)
yeni telefon alma meselesine gelince hani insan alınca işe yarar bişeyler almak istiyor.sadece konuşmak için değil, fotoğraf çeksin kamerası olsun vs vs.
kart meselesine gelince bazan gerekiyor çift kart.dediğiniz şekilde çift kart çift telefon kullanan bir arkadaş var ve turkcell i havalı telefonuna öbür hattını az havalı telefonuna takıyor:)
bence bunun sebebi, turkcell kişilerin genellikle kullandığı hat oluyor.arayan rahatlıkla ulaşabilsin bende rahatlıkla ulaşayım düşüncesiyle havalı telefona takılıyor.diğer hat zaten belirli amaç için kullanıldığından her zaman elde bulunmasına gerek kalmıyor.çoğu zaman kullanılan hattı havalı telefona takmak daha havalı:)
çok karışık oldu ama umarım anlatabilmişimdir.
bende de iki hat var ama iki telefon kullanamam.benimksi tak çıkar.bir telefona sahip çıkamıyorum, düşürüp duruyorum iki telefonla nasıl başederim:)

bu arada tavsiye ettiğiniz bir telefon var mı?:)

Ali Kahya dedi ki...

4 ya da 5 sene oldu, nokia 6510 kullanıyorum. onsuz bir hayat düşünemiyorum :p havalı olduğu için havalı hattımı da bunda kullanıyorum, 2.hattımın telefonunun modelini ise bilmiyorum.

emircan dedi ki...

Gülce hanım,
Hem gereksiz,hem israf.Haklısınız.
Suveyda hanım,
Şimdi ne demek istiyorsunuz?Faydasız birşeyler mi yazmışım yani:)
Telefonunuzu enaz on defa düşürdünüz,paramparça mı ettiniz?Siz en iyisi kullanmayın ozaman.Yazık olmasın:)Nokia telefonların menüsü hoşuma gidiyor.Kullanımı rahat.
Ali akrdeş,
4-5yıldır cihazınızı değiştirmemek,2.hattınızın telefonunun modelini bilmemekte ayrı bir hava tabi:)
Kaf-nun kardeş,
İnan en iyisini siz yapıyorsunuz.Hattınıza sadık bir aboneymişsiniz.Sizin gibi zor bulunur bu zamanda:)

NeLLy dedi ki...

cep telefonu kullanmiyorum!
mutluyum, huzurluyum.

emircan dedi ki...

Bu da bir tercih.Belki de en güzeli.Ama zaman zaman gerek olmuyor mu?"ah keşke cep telefonum olsaydı şimdi" demediniz mi hiç?

suveyda dedi ki...

esfr emircan bey faydasız olurmu hiç
bilakis çok faydalı.
yalnız ne aradığına bağlı durumu oldu başta sanırım bende:)

telefonada karar verdim.haklısınız nokia kullanımı kolay.

dayımın her zaman dediği birşey var.şöyle der:
" cep telefonu asıl dağ başındaki çobanda olmalı.iş adamı zaten her yerde bulunur.adamın planı programı belli, nereye gittiğide ne yapsın cep telefonunu.ama çoban kaybolursa yada başına bişey gelirse dağ başında nasıl haber verecek.telefon asıl onun hakkıdır"
buda bir bakış açısı tabi:)

cep telefonu şart değil ama gerekli diye düşünüyorum.
bilgisayarı kullanıpta cep telefonuna antipatiyle bakılan düşünceyide ben anlamıyorum.
ne yani, çok yemek , yemekte israftır.
yemek yemeyi mi bırakalım şimdi!

herşeyde olduğu gibi bunda da orta yolu bulmak önemli olan sanırım...

Siyah Zambak dedi ki...

inşaallah bir gün benimde kameralı telefonum olacak:) gerçi olsada bana öyle geliyor ki, herkesin içinde çıkarıpta foto falan çekemem...e alışmayınca zor oluyor tabi haliyle:)

berra dedi ki...

İlk cep telefonumu üniversiteye başladığımda almıştım.Bu ise 3. telefonum.Sadece bozulduğu zaman değiştirdiğim için ben de sık sık telefon değiştirenleri ve bir telefona dünyanın parasını verenleri anlamıyorum.Sonuçta hepsi aynı işi yapıyor.Önemli olan ihtiyaç olduğunda ulaşılabilmek.
İkinci sorunuza gelince ben de iki hat kullanıyorum ve haklısınız benim de Turkcell hattım iyi olan telefonda takılı.Diğer hat için ucuzundan bir telefon aldım.Bunun sebebi ise diğer hattımı sadece Ankara'da bulunan kardeşimle ve bazen de Avea kullanan arkadaşlarımla konuşmak için kullanmam.Bazen unutup evde bıraktığım bile oluyor.Ve yaklaşık 9 yıldır kullandığım ve çevremdeki çoğu insanın bana ulaşmak için kullandığı bir hat için daha iyi olan telefonumu kullanmam mantıksız olmasa herhalde.Umarım sorularınıza cevap olabilmiştir...

NeLLy dedi ki...

hmm.. ayrintilara girmek gerekirse, ilk telefonumu 2000'de almis olmaliyim. simdi de turkiye'de var telefonum ama burda yok. tr'de orta derece bir telefon (nokia 6020) ve tek hat kullaniyorum: avea. onceleri de hep ailenin diger uyelerinin yenileyince bana biraktiklari telefonlarini kullanmistim.
uzun aylar telefon tasimamaya alisinca insan aramiyor sonra da. zor, kulfet geliyor tasimak. cogu zaman evde unutuyorum, sms neredeyse asla yazmiyorum. aranmis ya da sms gelmis duymamissam cook sonra goruyorum vs..
eger dusunurseniz ortalama bir turk insani icin cep telefonunun hakikaten zaruri oldugu zamanlar hic fazla degil. bunu elzemmis gibi goren biziz. adam yanina almadiysa telefonunu rahat yuruyemiyor yolda! kontoru yoksa kendini eksik hissediyor! insanlarin beklentisine uyuyoruz bir de. dusunun, bu kesinlikle boyle. ancak icinden ciktiktan sonra anliyor insan. simdi felsefe yapmiyim da, telefondan yola cikarak bisuru sey icin de bunu soylemek mumkun.

burda keske telefon olsa dedigim her an erisebilecegim telefon kulubeleri var, bir ceyreklikle sehirici sinirsiz konusabiliyorsunuz (kart mart derdi yok). en kotu ihtimalle boyle yaparim ki ona da gerek olmadi simdiye kadar.

selamlar.

NeLLy dedi ki...

pardon yalan soylemis olmiyim, ceyreklik degil o, yarimlikmis. yani elli sent.

emircan dedi ki...

Pencere yazıları,
Yoğun bir israfın olduğu bir gerçek maalesef...Tabii ki faydalarıda çok.Zaten bizlerin teknolojiyi eleştirmesi düşünülemez.Kullanım şekline dikkat çekmek istedim sadece...

emircan dedi ki...

Siyah Zambak kardeşim,
Sizin de en kısa sürede inşallah şöyle en havalısından kameralı bir telefonunuz olur:)
Bu arada belirtmekte fayda var.Oralarda cihazlar ucuz oluyor.Ama Türkiye ye girişte faturasını gümrükte ibraz ettirmeye unutmayınız.Yoksa vay halinize:)

emircan dedi ki...

berra hanım,
Hemfikiriz:)

emircan dedi ki...

Nelly hanım,
"...eger dusunurseniz ortalama bir turk insani icin cep telefonunun hakikaten zaruri oldugu zamanlar hic fazla degil. bunu elzemmis gibi goren biziz. adam yanina almadiysa telefonunu rahat yuruyemiyor yolda!"
Gerçekten çok doğru bir analiz.Size katılıyorum.İyi tesbit etmişsiniz yani:)

emircan dedi ki...

Suveyda hanım;
Size cevap yazmıştım:)Parmaklarım yoruldu:)
Selametle...

NeLLy dedi ki...

nelly hanim diyorsunuz ya cok komik oluyor. hep guluyorum da soyliyim dedim bi kere. :)

emircan dedi ki...

Tamam nelly.Bundan böyle nelly deriz.Oldu mu şimdi nelly?:)

NeLLy dedi ki...

oldu efendim :)