Cuma, Eylül 29, 2006

İMAM HATİPLER KAPATILMALI (MI)?

20 gün kadar önceydi.Telefonum çaldı.Arayan Anadolu İmam Hatip Lisesi müdürüydü.Bana vaktimin müsait olup olmadığını,eğer müsaitsem İmam Hatip Lisesinde "Arapça derslerine" girmemi istiyordu.Ben de sorumluluk anlayışı içerisinde diğer işlerime engel teşkil etmeyecek şekilde bir proğram yapılırsa girebileceğimi belirttim.Selamlaştık ve kapattık.

Ve geçtiğimiz hafta...gerekli formaliteler,prosüdürler yapıldı ve göreve başladım.Ama bir yandan da düşünmeden edemedim.Bir tarafta yüzlerce ilahiyat fakültesi mezunları açıkta beklerken,diğer yandan önemli miktarda öğretmen açıklarının olması bir çelişki değil mi?Nasıl bir politikadır anlayamadım gerçekten!

Asıl acı tabloyu ise;Mezun olduğum okulumun kapılarından içeriye girdiğim an gördüm.Her sınıfta 7-8 en fazla 15 öğrenci.Okulun kapanmaması için sağdan,soldan bir şekilde toplanmış ve sıralara oturtulmuş bir avuç öğrenci.Bundan 15-20 yıl kadar önce ki o;zeki,çalışkan,kimliğinin bilincinde,tuttuğunu koparan,tek amacı bu vatana ve millete hizmet aşkıyla yanıp tutuşan o gençliğin yerini,hedefsiz,lakayd,okuma aşkı olmayan bir avuç topluluk almıştı.İçim burkuldu.

Bu acı tablo karşısında hüzünlenmemek elde mi?Bu okullardan mezun olanların önlerine binbir engel koyanlar,kapatılması için her türlü oyunu oynayanlar;maalesef hedeflerine ulaşmış görünüyorlar.Kur'an okumasından bihaber,İman'ın altı şartını saymaktan aciz,Üniversite hedefi hiç olmayan,kimliğini kaybetmiş,muhtevası kaybolmuş ve sadece tabelada kalmış böyle bir İmam Hatip Lisesi'nin mevcudiyeti ne kadar mantıklı?

Bu şekilde devam etmenin yararlı olmayacağını,aksine zararlı olacağını düşünüyorum.Ama kapatmalı mı?Bilmiyorum.Fakat bir çözüm,alternatif bulmak elzem.

Hülasa:İmam hatiplerin bu hale gelmesinde ve bu şekilde devam etmesinde en ufak payı olan herbir sorumlu, şunu hiçbir zaman akıllarından çıkarmamalılar.Yarın mahşer gününde, Mahkeme-i Kübra da bu vebalin altında kalır,ezilirler.Benden hatırlatması...

8 yorum:

Suat Saygın dedi ki...

Üzerinde o kadar oynandı ki, sonunda bu hale getirdiler demek.Yazık...

Siyah Zambak dedi ki...

bence bu vaziyette bir manası yok, sağdan soldan toplanan öğrencilere de yazık, üç beş kişi olunca ciddi bir eğitim de görmüyorlardır heralde...allah sonumuzu hayretsin.

işiniz hayırlı olsun..

suveyda dedi ki...

Açıkçası ben bu imamhatipler konusunda biraz hassasım.ben düz lise mezunuyum.haliyle giyinişiniz, görüntünüz farklı oluyor.ve zamanında tanıdığım pek çok imamhatipli tarafından farklı algılandım.ve bu beni çok üzmüştü.ister istemez bir antipati oluşturmuştu.ama ne yazık ki ben aynı kararlılığı üniversite kapılarında göremedim.ikinci yanılmam orda olmuştu.ve bende o bilince sahip olsaydım imamhatipe giderdim ama asla o tavır içinde olmazdım.bu belki duygusal bir yaklaşım oldu ama içimde kalmış.demek istediğim o ki, imamhatipli olmak değildir önemli olan, önemli olan o şuura sahip olmaktır.

bundan sonra nemi olur.bu eğitim sistemi düzelmediği sürece bu okulların akıbeti de düzelmeyecek.şimdiki imamhatiplerle, öncekiler arasındaki bu okulu tercih ediş amaçları çok farklı.

sizin içinde hayırlı uğurlu olur inş.başarılar diliyorum size.

emircan dedi ki...

Suat bey,
maalesef bu hale getirmişler.Hem de ne yazık!
Siyah zambak akrdeşim,
Sağolun allah razı olsun.Ciddi bir eğitim olduğu söylenemez.
Suveyda hanım,
Öncelikle dilekleriniz için sağolun.
Elbette önemli olan etiketler değil,dediğiniz gibi o şuura sahip olmak..
Düzelmesi zor gözüküyor evet..
Kişisel tercihler noktasında ayrı bir parağraf açmak gerek.Burada uzun sürebilir.

emircan dedi ki...

Öncelikle ziyaretiniz ve ilk yorumunuz için teşekkürler.
Ancak İmam Hatipler noktasında bir alternatif,çözüm bulmak gerek diye düşünüyorum.Bu okullardaki mevcut şartları değiştirerek olabilir.Zor ama imkansız değil.

ay dedi ki...

Bu çok hassas bi konu;
Altı sene boyunca türlü sıkıntılarla okulumuza devam ettik,ha açıldık ha açılacağız,yada okullar kapanacak,açık kalacak derken okulumuzu bitirmek nasip oldu,ama birilerinin bu kadar insanın vebalini hiç düşünmüyor olmasına hayret ediyorum.
Gerçek sınava hazırlanmamızdaki en büyük yardımcımız olan okullarımızın bu durumu gerçekten çok üzücü,
Bilenler vardır muhakkak ,biz özelliklede son yılımızda ciddi sıkıntılar yaşadık,
Sadece dua ediyorum ,Rabbim bu zihniyette olanları hidayete erdirsin.
Kusura bakmayın benim bu konuda söyleyecek çok sözüm var,
Yeni göreviniz hayırlı olur inşAllah,
Selametle...

emircan dedi ki...

Sağolun,allah razı olsun.Hassas bir konu olduğu muhakkak.Size hak vermemek mümkün mü?Sıkıntılar malum.Allah yar ve yardımcımız olsun.
Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkürler.Yine beklerim.Selametle...

Adsız dedi ki...

benim bildiğim korkak ve ürkek bir din anlayışı ve eğitimine sahibiz olmamız.. hurafe ve bağnazlıkta da çok ileriyiz.. aklımızı başımıza almamız lazım