Pazartesi, Ocak 22, 2007

BİD'AT NEDİR?

Bid'at, sonradan çıkarılan şey demektir. Bunlar ya adette olur veya ibadette olur.

İbadette bid'at, Resulullahın ve dört halife zamanında bulunmayıp da, dinimizde, sonradan meydana çıkarılan, uydurulan inanışlara, sözlere, işlere, şekillere ve adetlere denir.

Bir hadis-i şerifte buyuruluyor ki:(Din adına uydurulan her şey bid’attir, her bid’at sapıklıktır; her sapıklık da Cehennemdedir.) [Buhari, Müslim, İbni Mace, Nesai]

“Anneler - Babalar günü” adettir. Yani, adette bid’attir. adette bid’at olduğu ve zararlı olmadığı, çirkin ve dine aykırı yönü bulunmadığı için, anneler babalar günü tertip etmekte ve hediye vermekte mahzur yoktur. Anneleri babaları senede bir gün yerine her gün hatırlamak, onlara hizmet etmek, ölmüşlerse, dua etmek, hayır hasenatta bulunmak gerekir.

Doğum günü kutlamak ibadet değil adettir. Bu adet Hıristiyanlardan gelmiş olsa bile, ibadet olmadığı için Müslümanların, doğum günü, evlilik yıldönümü gibi günler tertip etmesinde mahzur yoktur. Fakat gayrı müslimlerin ibadet olarak yaptıkları şeyleri, mesela bayramlarını kutlamak caiz olmaz. Evlilik yıldönümü gibi günah olmayan adetleri taklit etmek caiz olur. Ancak faydası olmayan adetleri almak, Batıyı körü körüne taklit etmek, onlara özenmek uygun sayılmaz.

yılbaşlarında tebrik kartı yazmasında mahzur yoktur. Günah olmayan böyle adetleri taklit etmek caiz olur. Ancak yaş gününde mum dikmek gibi faydası olmayan adetleri yapmak uygun olmaz.Hakim’in rivayet ettiği (Bir kavme benzeyen onlardandır) hadis-i şerifindeki benzemek, ibadetlerde benzemektir.

Adette bid’at, sevap beklenilmeden, dünya menfaati için yapılan şeylerdir. Adette bid’at, bir ibadeti bozmazsa veya dinin yasak ettiği bir şey değilse günah olmaz.

İslam alimleri, bid’ati, Bid’at-i hasene ve Bid’at-i seyyie diye ikiye ayırmışlar, mektep, kitap gibi sonradan yapılan şeylere Bid’at-i hasene demişlerdir. Hadika’da, (Böyle bir bid’at, bir ibadetin yapılmasına yardımcı olduğu için, dinimiz izin verir) buyuruldu. İmam-ı Rabbani hazretleri ise, dinin izin verdiği böyle faydalı şeylere, bid’at kelimesini bulaştırmamak ve bunlara Sünnet-i hasene [iyi iş] demek gerektiğini bildirir. Sünnet, burada yol, iş demektir. Yolun, işin iyisi de, kötüsü de olur. Hadis-i şerifte, Sünnet-i hasene [iyi çığır] açanlar övülmekte, Sünnet-i seyyie [kötü çığır] açanlar ise kötülenmektedir. (Müslim)

12 yorum:

Adsız dedi ki...

Batıyı ve batılı taklidde dini ve milli duygular ve de inançlar arabesk hocalar tarafından maalesef o kadar tevil ve tahrif edildi ki artık adetler bitti yakında ibadetlerde de tevil ve taklidler başlarsa şaşmam...
Allah tüm müslümanlara basiret ve şuur versin...

emircan dedi ki...

Birdost,
Sap ile samanı birbirine karıştırmayalım lütfen.Te'vil ve tahrif iki farklı anlam taşıyan ayrı ayrı kelimelerdir.Üstelik"arabesk hocalar"ifadenizin hiç şık kaçmadığını ve dahi avami bulduğumu belirtmek isterim.

"Artık adetler bitti yakında ibadetlerde de tevil ve taklidler başlarsa şaşmam.."ifadenizide anlamakta güçlük çektim.Allah gerçekten tüm müslümanlara basiret ve şuur versin...

emircan dedi ki...

"Batıyı ve batılı taklidde dini ve milli duygular ve de inançlar arabesk hocalar tarafından maalesef o kadar tevil ve tahrif edildi ki artık adetler bitti yakında ibadetlerde de tevil ve taklidler başlarsa şaşmam..."

Birdost kardeşim;Yazdığınız şu satırları tekrar okurmusunuz lütfen!Ne demek batıyı ve batılıyı taklid?Üstelik dini,milli duygulardanda öte inançlarda taklid hatta te'vil hatta tahrif??Lütfen benim yazdıklarımı tekrar okuyup bir de sizin şu haddini aşan satırlarınıza bakarmısınız?Bu ne büyük itham böyle??Kim bu arabesk hocalar?Nasıl bir üslup bu?Sizi akl-ı selime davet ediyorum.

Adsız dedi ki...

Burada yazdıklarımın sizin şahsınızla bir alakası yok
Sık sık Televizyonlara çıkıp din hocası olarak sunulan ve ilahiyat profesörü perdesi altında yorum yapan çok kibar bir ifade ile çok fazla "Arabesk Hoca" var siz de bilirsiniz
Siz niye üstünüze alındınız onu pek anlayamadım
Konunuz bid'at olunca yorumumuz buraya senin vesilenle yazılmış oldu
Sizdeki bu ne hiddet ne celal neden?
Sizin yorumlarınıza ve bilgilendirmeleriniz gayet güzel
Yazımı tekrar okursanız size toz konduracak bir ima olmadığını da görürsünüz
Aklı selim herkes için lazım :-)

Bâd-ı Sabâ dedi ki...

Pardon, ben de söz istiyorum :)

Bir dost kardeş iyi demişsin, kimileri öyle arabesk makamından gazel okuyorlar.. Olmaza olur deniliyor, olura olmaz :) Allah bizi bunların eline düşürmesin.. var öyleleri var...

İşte şu istişareler böyle günler için.. sapla saman belli olsun diye :)

Emir Can abi çok elzem bir konuyu işlemişsiniz, ben de geçenlerde bid'at demiştim.. bilmem anlaşılmışmıyımdır :)

Allah'ın selâmı üzerinize olsun.. sevgiyle, duâyla efendim.

( Dip Not: Tabi yine de arabeks hocalar tabiri hoş durmuyor gibi, küçüklerimize böyle örnek olmayalım derim :)

Adsız dedi ki...

Muhterem Emircan Bey ve Kazım Bey Kardeşim
Tabiki sapla saman ayrışmalı ve belli olmalı...
Gençlerde bunları görmeli ve anlamalı...
Tekrar Emircan Beyi binlerce defa tenzih ederim sözüm meclisten dışarı...

Ama kendine ilim ve din adamı deyip bazısı ilahiyatta dekanlık yapıp bazısı bununla da yetinmeyip siyasete atılan insanları sünnet-i seniyeden uzaklaştırmak için neler neler söyleyen adını siz koyun hoca geçinen hocalar yok mu?
Eğer bizler içimizdeki safraları temizlemesek ve eleştirmesek daha çok gazel okurlar...
Eğer yok diyorsanız ben sözümü geri alıyorum...

cenkunal dedi ki...

Bir dost gayet güzel yorumda bulunmuş ve esasında gayet açık şekilde anlaşıldığı üzere sayın hocamıza bir söz ya da imada bulunmamışken,emircan hocamdaki bu şiddeti ben de anlayamadım doğrusu.Hocam neden üzerinize alındınız böyle,siz güzel bir değinmede bulunmuşsunuz.bir dost da bu vesileyle yorumda bulunmuş.
Olay bu kadar basit.
Hiddetlenmesin kimse,sakin olmak en iyisi.

Bâd-ı Sabâ dedi ki...

Merhabaa herkese :)

Bir Dost kardeş, size katılıyorum.. Eğer imâ ettiğimiz kişiler hakkında konuşmazsak, onları eleştirmezsek; sanki meşru yolda yürüyen onlarmış gibi algılanır, çocuklarımız tarafından..

İşte bu münasebetle size katılıyorum :) Bu arada Emir Can bey bizim göremediğimiz bir açıdan bakıyor konuya sanırım.. Başka şeyler düşünüyor demek ki... Şimdi bi basın açıklaması yapar, olayı bitirir :D

Sevgiyle,

Adsız dedi ki...

Cenk Unal ve Kazım Mızrak Beyefendiler
Allah sizlerden razı olsun
Beni anladığınız için teşekkürler
Dost acı ama doğru söyler
Muhabbetle kalın...

Adsız dedi ki...

B.Sayarımın hardiskinde bir problem oldu.Bir müddettir net ortamından uzağım.Yarına kadar umarım hallolur.Arada bir dinlenmektede yarar varmış:)Dostlar varolsun,sağolsun.Yanlış anlaşılmalar zaman zaman oluyor.Bu konuyu tekrar açmanın yararı yoktur.Selam ve dua ile.Bir dost kardeşime hassaten selamlarımı iletirim:)Daha geniş vakitte görüşmek ümidiyle..

Adsız dedi ki...

Abi çok güzel bir yazı olmuş Allah razı olsun.sitenize ilk defa bakıyorum çok faydalı yazılar var.Başarılar dılıyorum.

emircan dedi ki...

Bilmukabele Cemre kardeş,herzaman beklerim.