Salı, Şubat 20, 2007

KAYLULE

Kaylule;Gün ortasında bir miktar uyumadır.Duha vaktinde olduğu gibi,öğleden sonrada kaylule yapılabilir.Kaylule uykusunun hükmü;sünnet-i seniyyedir.
Rasulüllah (s.a.s): "Gündüz orucu için sahur yemeğinden ve gece ibadetine kalkmak için "kaylule"den yararlanın" (İbn Mâce, Savm, 22)
buyurmuşlardır.

Gece yemeği gündüz orucuna yardımcı olduğu gibi, kaylule etmek de gece ibadetine yardımcıdır. Gece ibadetine kalkmayacak bile olsa bu vakitlerde uyumak lüzumsuz dedikodu yapmaktan daha makbuldür. (İmam-ı Gazali)

İmam-ı a'zam Ebu Hanife her gün sabah namazını camide kılıp öğleye kadar sualleri olanlara cevab verir, öğleden önce oturduğu yerde kaylule yapardı. (Temimi, Mekki)

8 yorum:

Ayşe dedi ki...

Bahsettiğiniz kaykuleyi, babam gün sektirmeden yaz kış uygular. İşleri ne kadar yoğun olursa olsun, fırsatını bulup gün içerisinde eve uyumaya gelir.Muhatablar da bunu bildikleri için;aradıkları zaman bulamayınca ... abi güzellik uykusuna gitmiş diye, latife ederler.

Adsız dedi ki...

sağlık içinde gerekli olduğu biliniyor.fakat günümüz şartlarında bunu uygulayacak yer ve zaman bulmak çok zor.

suveyda dedi ki...

resim muhteşem:)

Hayâl dedi ki...

Resimdeki zat pek kaylule uykusu yapar gibi görünmüyor :) Anaokulu öğretmeni olabilir mi acaba?Artık tükenmiş ve olduğu yerde çöküp kalmış gibi görünüyor :)

Adsız dedi ki...

Bence de bu gariban zat kaylule uykusundan ziyade:
Ya ana okulu öğretmenidir;
Veya C.abiyle bir şekilde tartışıp polemiğe girmiş ve sonuç olarak ta şekilde görüldüğü gibi Bi-tab düşmüş biridir:-}

Adsız dedi ki...

Resimdeki zat anaokulu öğretmeni mi yoksa c.abiyle polemiğe girip bitap düşmüş biri mi bilemem ama;benim bir yakınım var kendisi doktor.gayet rahat ve serbest birisi.Ona çok benziyor.Sen anladın onuu:)

Adsız dedi ki...

Hmmm...Olabilir...:-}}

Hayâl dedi ki...

Kim olduğunu bana niye söylemiyorsunuz...Yoksa beni beyenmiyor musunuz :)