Pazar, Mayıs 14, 2006

ANNE BABANIN ÇOCUĞA YAKLAŞIMI


Çocuklar ve ebeveynler,toplumu oluşturan en önemli unsurlardandır.Peki birer anne ve baba olarak bu nokatada ne kadar eğitimli,bilinçli ve mevzuya hakimiz?Çocuklarımıza gerekli ilgi,şefkat ve sevgiyi verebiliyor'muyuz?Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza gerekli terbiyeyi ne kadar verebiliyoruz?

Evlilik öncesi çeşit çeşit hazırlıklar yapılmasına rağmen,acaba hangi anne veya baba adayı;"Çocuklarım olduğunda onları nasıl yetiştirmeliyim?"diye soruyor kendi kendisine?
Muhakkak'ki eski devirlere göre çocukların terbiyesi bir hayli zor.Tehlikeler bir çok yönden saldırı halindeler zaten.Ama dünyada çaresizlik ve çözümsüzlük yoktur.Ülkemizde'de aile hayatında yıpranmalar ve sıkıntıların olduğu bir gerçektir.Ama her sıkıntının da bir çözümü mevcuttur.

Günümüzün belli ve önemli miktarını çocuklarımıza ayıralım.Tek taraflı suçlayıcı olmayalım.Sadece çocuklar hatalı değildir.Ebeveynlerde hata yapabilirler."Nasıl çocuk bu?"sorusundan çok "Nasıl bir ebeveynim?"sorusunu kendimize yöneltelim.Kendi yaşantımızla çocuklarımıza örnek olalım.Onları sevelim.Samimi,içten ve candan olalım.Onları önemseyelim.Vatana,millete ve dinimize layık birer fert olarak yetişmeleri için tüm çabamızı sarfedelim.

2 yorum:

Hayâl dedi ki...

"."Nasıl çocuk bu?"sorusundan çok "Nasıl bir ebeveynim?"sorusunu kendimize yöneltelim." demişsiniz ya. Bazen de " Nasıl bir annen / baban olmasını isterdin?" diye soralım çocuklarımıza... Cevapları bizi kendimize getiriyor bazen...Benim küçük kızım bir gün bana demişti ki " Anne keşke sen doktor olmasaydın. Sadece anne olsaydın " :(

tahin dedi ki...

Yaramaz, simarik, sorunlu cocuklara kizmam. Onlarin anne-babalarina kizarim hep. Henuz akli balig olmadigi icin dini yukumluluklerden bile sorumlu olmayan cocuklarin kotu niyetle yanlislik/kotuluk yapacaklarini dusunmyorum.

Cocuklar birer ayna gibi, evlerinde ne gorurlerse onu yansitiyorlar. Zamanla oturan huylari degistirmek de cok zor oluyor.

Cok bilincli, cok tedbirli olmak gerekiyor cocuk yetistirirken. Ancak cok insan kendi ailesinden miras aldigi seyleri cocuklarina yansittigi icin suregiden bir aliskanliklar zinciri olusuyor.