Perşembe, Mayıs 11, 2006

ANNELER GÜNÜ


14 mayıs günü yaklaşıyor.Yaklaştıkça özellikle alış-veriş merkezlerinde,basında anneler daha da ön plana çıkar oldu.Malumunuz 14 mayıs anneler günü ya!Bu fırsat da kaçmamalı..

Dinimizde annenin yeri apayrıdır.Hem öyle ayrıdır'ki, yılda bir güne sığdırılmayacak kadar..Bir kimse Rasulullah(s.a.v)'e geldi:"Ey Allah'ın rasulü,güzel davranmama en fazla layık olan kimdir?"dedi:"Annendir"buyurdu.O kimse bu soruyu üç kez tekrar etti.Efendimiz (s.a.v)hepsinde "yine annendir"buyurdu.En sonuncusunda "Sonra kimdir?"deyince "Sonra da babandır."buyurdu.

Bir başka hadiste ise:"Bir adam Efendimiz(s.a.v)'e geldi ve cihada katılmak için izin istedi,o da:"Anne ve baban hayatta mı?"buyurdu:"Evet"dedi.Efendimiz(a.s):"O halde,sen onların rızasını elde etmeye çalış."buyurdu.

Dinimiz,annelere karşı gelip itaatsizliği haram kılmıştır.Efendimiz (s.a.v):"Bakın size büyük günahların en büyüğünü bildireyim mi?"buyurdu.Oradakiler:"Evet bildir,Ey Allah'ın Rasulü dediler:"Allah'a ortak koşmak,anne ve babaya karşı gelip eziyet vermek." buyurdu..

Bu hadisleri çoğaltmak elbet mümkün.Ama biz fazla uzatmayalım,ve gerçekten dinimizi yaşamaya çalışan birer mü'min isek;Annelerimizi,babalarımızı,sevdiklerimizi,büyüklerimizi yılda bir defaya mahsus hatırlamamalı,sadece bu günlere münhasır hediyeleşmemeli,ziyaretlerimizi bir güne sığdırmamalı,sıla-yı rahmi kesmemeliyiz.Aksine onların hayır dualarını almalı,rızalarını kazanmalı,gönüllerini her daim hoş tutmalıyız.

Bir gün hatırlayalım.Kucaklarımızı hediyelerle dolduralım.Sürprizler yapalım.Ama sonra bir sonra ki seneye kadar herşeyi unutalım.Huzur evlerinin her bir köşesinde kim bilir hangi annelerin,babaların yüreği sızlasın!Onlara Öff diyerek yüreklerini dağlayalım.Sonra da Anneler gününü kutlayalım!kutlu olsun efendim!..

Ağlarsa Anam ağlar,gerisi yalan ağlar!..

8 yorum:

emircan dedi ki...

Amin.Anne ve babanın rızasını kazanmak,Allah'ın rızasını kazanmaktır.

Suat Saygın dedi ki...

Çocuk sahibi olduktan sonra anne-babanın çocuk üzerinde ne kadar hakkı olduğunu daha iyi anladım. Bir de şu var:
anne çocuğuna beddua ederse sütü karşı gelir ama baba edince artık o çocuk iflah olmazmış. Hayatta bunun örnekleri var. İnşallah onlardan olmayız...

Adsız dedi ki...

süt nasıl karşı gelir ki?

life dedi ki...

Peygamberimiz hadislerinde yahudilerin,hristiyanların vs. geleneklerini uygulamayınız diyor.İslamda da mutlaka anneler çok değerli malumunuz.Ancak batı menşeli anneler gününü kutlamayı ben doğru bulmuyorum.Bu işten rant sağlamak isteyenlerin ekmeklerine yağ sürmekten başka bir işe yaramıyor bu.Zaten bir müslüman için anne çok önemlidir.Anneler gününü adet edinip kutlamak yada kutlamamak insanın sevgisini ne artırır nede azaltır.O yüzden bu tarz günler gelip çattığında bunlara önem vermemek gerekir.Annemizi sevindiriyoruz diyeninde biraz durup düşünmesi lazım,bütün sene annesine olan davranışlarını.Zaten annesiyle ilişkisi sağlıklıysa bu tarz günlere gerek duymayacaktır vicdanını rahatlatmak için.

Kutlamak istiyoruz ,bunun ne gibi bir kötülüğü olabilir dersenizde peygamber efendimizin hadisini hatırlayalım.Bir müslüman hristiyanların,yahudilerin vs adetlerini uygulayamaz...

emircan dedi ki...

Dr.M.Said RAmazan El buti,bu ve buna benzer konularda kişinin niyetinin önemli olduğunu söyler.Örneğin;Siz anneler gününü dış kaynaklı olduğu için,onlara benzemek adına kutlarsanız bu doğru olmaz.Ancak güzel bir uygulamaymış diyerek ve islama ters düşen bir durumda yoksa,o kutlayan insanı hemen o hadiste vurgulanmak istenen kategoriye koyamayız.Allah-u alem..

cenkunal dedi ki...

Aynı şey sevgililer günü için de geçerli olmaz mı bu durumda?Bu konudaki geçmiş yazınızda yaklaşımınız -yanlış hatırlamıyorsam-bu yönde değildi.Ben mi yanlış hatırlıyorum acaba,tekrar bir okuyayım o yazınızı.

emircan dedi ki...

O yazımla bu yazım arasında bir çelişki yoktur.Aynı doğrultuda yazılmıştır.Ben hala bu tarz kutlamaları tasvip etmiyorum.Nedenine gelince;Dinimizde zaten var olan değerleri dışarıdan alıp kutlamamıza gerek yoktur.Üstelik dini hassasiyetlerimizi kaybederek,kimliğimizi unutarak..Benim karşı olduğum buna..Ben kutlamamayı yeğlerim.Çünkü zaten ben bir mü'min olarak onların dışarıdan bize değer olarak lansettikleri her bir şeyi,ben en güzel şekilde yaşıyorum..

bütün bunları bir tarafa bırakıp herşeye rağmen kutlamak isteyen de kutlar.Bu kutlamalarda dine ters bir şey olmadıktan sonra bir beis yoktur.Şehnaz hanım gibi,tamamen karşısında değilim yani.

life dedi ki...

Ben tamamen karşısındayım.Çünkü yozlaşma, dejenerasyon bu şekilde gerçekleşiyor.Yani siz bugün dini olarak bi zarar yoktur diyerek kutlayabilirsiniz ancak çocuklarınız torunlarınız bunun anlamını kavramayabilirler.Yani onlar batı kaynaklı mı, dine uygunmu diye araştırmayıp kutlayabilerler.Hele de islami terbiye görmedilerse.

Dejenerasyonun önünü kökünden kesmek lazım...