Cuma, Ekim 13, 2006

SADAKA-I FITR


Anlamı: Ramazan bayramının birinci günü, nisâb miktarı malı olan müslümanların fakir müslümana verdiği sadaka.
Miktarı:Hadislerde sadaka-ı fıtrın miktarı, buğday, arpa, hurma veya üzümden bir sa' (yaklaşık 2.917 gram) olarak belirlenmiştir.

Din İşleri Yüksek Kurulu 2006 yılı için sadaka-ı fıtr miktarını asgari ücret, geçim standardı, gıda fiyatları gibi kriterler ile bir kişinin bir günlük asgari gıda ihtiyacını göz önünde bulundurarak, 4.5 YTL olarak belirledi.
Vakti:" Fitre fakirlerin bayram ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla Ramazan ayı içinde verilebilir. Sadaka-i fıtır, Ramazan Bayramı'nın birinci günü tan yerinin ağarmasıyla vacip olur.
Hükmü:
İbn-i Ömer (ra)'den rivayet edilen bir Hadis-i Şerif'te: "Resûlullah Sallâllahü Aleyhi ve Sellem sadak-i fıtr'ı, müslümanlardan köleye, hür're, erkeğe, kadına, küçüğe, büyüğe hurmadan bir sa' yahud arpadan bir sa' olarak vacib kıldı. Ve bu sadakanın, halk bayram namazından çıkmazdan evvel verilmesini emreyledi" buyurulmuştur.

3 yorum:

Ali Kahya dedi ki...

hocam fitreyi deniz fenerine vs. versek olur mu?

suveyda dedi ki...

benim çok matrak bir dedem var.ramazan bitmesine bir kaç gün kala gelir.şuna şuna fitre verin, şöyle durumları var böyle durumları var sayar sayar alır gider.
dedemi bekliyorum ben:)

emircan dedi ki...

Mühendis,
Cümlemizden razı olsun.Geç kalmadınız.Allah kabul etsin.
Ali kardeş,
Evet caiz olur.Önmeli olan fakirler ulaşmasıdır.
Suveyda,
Dedeniz paraları cebinemi atar yani:)Bayramdan önce dağıtsın.Unutmasın:)