Salı, Mart 07, 2006

ALDATMAK-ALDATILMAK


Bu günlerde "aldatılan kadınların mağduriyetini konu alan"dizinin oyuncusuyla,evli yönetmeninin arasında cereyan eden ilişki gündemdeki öncelikli yerini koruyor..
Aldatmak veya aldatılmak tarih boyunca hep var olmuş,üzerinde çok konuşulmuş,tartışılmış bir konu olmakla birlikte önüne bir türlü geçilememiştir.Bunun altında yatan bir takım psikolojik,sosyolojik ve dini etkenler,sebepler vardır.Ben işin sosyal ve pskolojik sebeplerini o konunun ehline bırakıp konunun dini boyutuna dikkat çekmek istiyorum.
Din eğitiminin olmadığı veya yetersiz kaldığı yerlerde bu tip olayların vuku bulması tabiidir. Dini inançtan,ahiret hayatından,Kur'an ışığından mahrum kalan bir insanın bu tür nahoş olayların içerisinde yer alması kaçınılmazdır.Allah korkusu nedir bilmeyen,Allah'ın hududunu tanımayan,bu dünyanın fani,baki olan hayatın ise ahiret olduğunu hatırlamayan,bu dünya da bir imtihana tabii tutulduğunun bilincine varmayan,mahkeme-i kübranın mevcudiyetinden bihaber olan,evliyken bir başka hanımla nikahsız beraber olmanın bedelinin ne olduğunu bilmeyen bir zihniyet elbette hem aldatır hem aldanır!
Arapça da bir söz vardır"küllü memnu'u merğub"yani"her yasak olan istenir,rağbet görür."İnsan nefsini de terbiye etmekle mükelleftirAlkame Bin Kays,nefsiyle çok mücadele ederdi.kendisine;"Nefsine neden bu kadar azap ediyorsun?"diye sorulduğunda;"Onu çok sevdiğimden,cehennemden korumak için"cevabını verdi.
Böyle bir imana,şuura,bilgiye sahip olan bir insan kolay kolay aldatır mı?Elbette içlerinden çıkar,çıkmaz değil.Ama bu medeniyet diye lanse edildikçe,herhangi bir müeyyide uygulanmadıkça,özel hayat denilip geçiştirilirse;daha nice Aliyelerle karşılaşır,birçok ailenin yuvası yıkılır toplumun kanayan yarası olarak akmaya devam eder!!

3 yorum:

ladybird dedi ki...

Cok guzel bir konuya deginmissiniz..Aldatan sadece kendisini aldatir cunku bu dunyada hic bir sey sakli gizli kalmaz..

Adsız dedi ki...

hocam ben bir alış veriş merkezinin fast food katında garsonluk yapıyorum, ya hayret ediyorum ya, adam ya da kız her hafta yeni biri ile geliyorlar ya. dünyanın çivisi çıkmış...

emircan dedi ki...

ladybird;
allah razı olsun
anonymous;
dediğin gibi dünyanın çivisi çıkmış..