Perşembe, Şubat 09, 2006

CUMA NAMAZI


Cuma namazı,malum olduğu üzere cuma günü öğle vaktinde ve öğle namazına bedel kılınan iki rekattan ibaret olan namazdır.Cemaatle kılınır ve cehren okunur.Namazdan önce hutbe irad edilir.Hem de bu hutbe farzdır.Cumanın dört rekat ilk ve dört rekat da son sünneti vardır ki,bunlar müekked sünnettir.
Cuma namazı şartları kendinde toplanmış olan her kişiye farz-ı ayndır.Farziyeti kitap,sünnet ve icma-ı ümmet ile sabittir.
Kur an-ı kerim de mealen Yüce Allah şöyle buyurmuştur:
"Cuma günü namaz için ezan okunduğunda Allah'ı zikre (cuma namazına)koşunuz.Alış-verişinizi de olduğu gibi bırakınız."Cuma suresi,ayet:9
Hadis-i şerif'te:
"Bilmiş olun ki,Allah Teala size Cuma namazını şu günümde,şu yerimde,şu ayımda kıyamete kadar devam etmek üzere farz kılmıştır..."
Müslümanlar da,Peygamberimiz (SAV)zamanından bugüne kadar Cumanın farziyeti üzerine,kimsenin inkarı olmayarak icma etmişlerdir.
Vücub şartları:
1-Erkek olmak
2-Hür olmak
3-Yolcu olmamak mukim olmak
4-Sıhhatli olmak
5-Gözleri görür olmak
6-Ayakları topal olmamak
Sıhhatinin şartları ise:
1-Cuma kılınan yer Şehir veya şehir yöresi olmalıdır
2-Cuma kıldırmak için vazifeli kimsenin olması,
3-Öğle namazı vakti olması
4-Namazdan önce hutbe okumak
5-Kılınan yer herkese açık olmalıdır
6-Cemaat olmaktır

Cuma namazının genel hatlarıyla hükümleri böyledir.Tabii bunun detayları vardır . Ancak şunu da unutmamak gerekir ki, kimsenin böylesine ciddi meseleleri bulandırmaya da hakkı yoktur.Burada da gördüğümüz gibi Cuma namazı sadece erkeklere farzdır kadınlara değil.Ancak bu demek değildir ki, kadınlar camiilere gidemez orada namaz kılamazlar.Hayır! Aksine onlarda camilere vakurlu,Allahın belirttiği kurallar çerçevesinde ve islam dininin özüne yakışır bir şekilde gidip ibadetlerini yapabilirler.Ancak böylesine ulvi bir ibadetide suistimal edip müslümanları rencide etmek kimsenin hakkı değildir.Bir kısım medya din üzerin de bu kadar duyarlılarsa eğer ben kendilerine buradan dinin bir başka emri olan ve yine kadınlarla alakalı olan başörtüsü konusunu ciddi ve tarafsız,objektif,insan hakları çerçevesinde,din ve vicdan hürriyeti bazında değerlendirsinler tartışsınlar da, belki milyonlarca madurun dualarını alırlar!

Hiç yorum yok: