Pazar, Mart 19, 2006

DÜNYA YAŞLILAR HAFTASI 18/24 MART


Toplumun içinde bulunduğu tüm fertler birbirleriyle eşit değildir.Kimi zengin,kimi yoksul,kimi hasta,kimi sağlıklı,kimi genç,kimi yaşlıdır. Bu farklılıkların tabii sonucu olarak toplumda;korunmaya,desteğe ihtiyaç duyan kesimler ortaya çıkmaktadır.
Yaşlılık,özürlü olmak,hastalanmak,yoksul olmak her insanın başına gelebilecek en tabii olaydır.Dolayısıyla bunları hor görmek,toplumdan dışlamak,yüz çevirmek yerine onlara destek olunmalı,ihtiyaçları tespit edilip giderilmeli,ziyaret edilmeli ve gönülleri hoş tutulmalıdır.Dinimiz bunun ölçüsünü çok güzel bir şekilde koymuş uygulamada da Peygamber Efendimiz(sav)bunun güzel örneklerini biz ümmetine göstermiştir.
Bir Hadis-i kudside şöyle buyurulur:"Benim rızam için birbirlerini sevenlere,benim için bir araya gelenlere,benim için birbirlerini ziyaret edenlere ve benim için birbirlerine ikramda bulunanlara sevgim vacip olmuştur."(Muvatta,Şi'r,16)
Bizler de müslüman fertler olarak yaşlılarımızı ihmal etmeyelim.Onları ziyaret edelim hal ve hatırlarını soralım,gönüllerini alalım.Bunu da dini görev olarak yapalım.Bu tip etkinlikleride birer güne veya haftaya sığdırmayalım.Hayatımız boyunca bunu kendimize düstur edinelim.Bir müslümana yakışanda budur.Kendi adet ve geleneklerimizi dahi dışarıdan ithal eder vaziyete düşmeyelim.Bizim kimliğimizde zaten bunlar var.
Yazımı bir hadis-i şerifle noktalamak istiyorum.Ebu Musa (ra)dan,Hz.Peygamber(sav)parmaklarını birbirine geçirdi:"Mü'min mü'mine karşı,birbirini bağlayan bir yapı gibidir"buyurdu.MuttefekunAleyh Hadisler/Akrabalık İlişkileri Bölümü/1735

5 yorum:

life dedi ki...

Gittiğim mefruşat kursunun yukarısında bir huzur evi var.Namaz kılmak için oranın mescidine gidiyoruz.Ordaki yaşlıları görünce o kadar üzülüyorum ki.Bir evlat nasıl ana-babasını huzur evine bırakıp gidebilir.Yanlızlığa terkedebilir.Günün birinde onlar gibi olmaktan huzur evine terkedilmekten korktum açıkçası.Allah bizi salih kullarından eylesin.

ladybird dedi ki...

ingiltere'de hic bir ingilizin yasli ya da ozurlu/hasta anne babasina kendi evinde baktigina sahit olmadim..hepsi huzur evinde:( hadi onlar islamin bahsettigi nimetlerden bihaber, ana baba hakkini bilmeden yasiyor ya bizler?

emircan dedi ki...

İslami bir şuura sahip kimse elbet anne ve babasını huzur evlerine bırakıp gitmesi düşünülemez.Bu dinimizle bağdaşmaz.Haydi ingilizler veya diğerleri yaptı diyelim,biz neden yaparız peki?Allah Rasulü(asm)'ne "bir adam geldi ve cihada katılmak için izin istedi,o da:"Annen ve baban hayatta mı?"buyurdu:"evet"dedi,Hz.Peygamber(asm):O halde,sen onların rızasını elde etmeye çalış."buyurdu

ladybird dedi ki...

Ise yaramayan eski esyalar gibi huzur evine gonderilen yaslilar, diri diri topraga gomulduklerini hissediyordur eminim..Torunlari ve cocuklari ile bir arada olan yaslilarimizin yuzlerinde ise sevginin huzur veren sukunetini goruruz..

hicanka dedi ki...

bazen öyle evlatlar görüyorum ki herhalde anne babaları ilk fırsatta huzur evine kaçmayı tercih ederdi. insanın içi acıyor.