Pazartesi, Mart 13, 2006

MUS'AB BİN UMEYR


Mus'ab bin Ümeyr..Mekke de zengin bir ailenin oğluydu.Şan,şeref ve bolluk içerisinde yüzüyordu.Babası Umeyr bin Haşim aşiretin önde gelen adamlarındandı.Annesi Hunas da,eşraftan Malik adında varlıklı bir adamın kızıydı.Çocuklarından hiçbir şeyi esirgemezlerdi..
Mus'ab kılık kıyafetine düşkün,yakışıklı,genç ve zengindi.Mekke nin dar ve dönemeçli sokaklarına çıktığında gözler ona takılır,şıklığı göz kamaştırırdı.Camlarında oturan genç kızlar,özlem dolu bakışlarla onu seyrederler,içlerini çekerlerdi..
Mus'ab her gün kafadarlarına uğrar,vaktini geçirip boş zamanını doldururdu,av partilerine katılır maceralarını anlatırlardı.O akşam kendi grubunda da tüm mekke de konuşulduğu gibi Hz.Muhammedin ve cemaatinin sözü geçti.Mus'ab gecenin ilerleyen saatlerinde evine doğru dönerken dalgındı.Akşam konuşulanları düşünüyordu..
Sabah erkenden kalktı.Aslında öğlen saatlerine kadar uyurdu.Üzerinde bir tuhaflık vardı.Hazırlandı ve direk Peygamber efendimizin yeni dinin esalarını öğretmekte oldukları Erkam bin Erkam'ın evine gitti.Peygamber efendimizin huzur-u saadetine geldi.Hidayet pınarının şarıl şarıl akışını dinledi.Onun tatlı konuşmalarına tüm benliğiyle kulak verdi..
Hz.Mus'ab Peygamber efendimizin yüce meclislerine devam ediyor,yeni dine ve son peygambere sevgisi günden güne artıyor ve dine daha sıkı sarılıyordu.Artık eski ahbaplarının yanına uğramaz olmuştu..
Ve sonunda müslüman oldu.Gençler ve mekke halkı Hz.Mus'ab(ra)'ın müslüman olduğunu birbilerine fısıldadılar,derken annesi de duydu.Oğlunun müslüman oluşu onu derinden sarsmıştı.Geri yolundan çevirmek için elinden geleni yaptı.Hiçbir şeyi esirgemedikleri oğlunu herşeyden mahrum bıraktılar.Fakat Hz.Mus'ab(ra)'ı geri çeviremediler.Çünkü o sarsılmaz bir imana sahipti artık..
Hz.Mus'ab diğer müslümanlarla birlikte önce Habeşistana hicret etti.Orada binbir sıkıntılara maruz kaldı.Daha sonra Peygamberimiz onu Medine ye islamı öğretmek ve tebliğ etmek için gönderdi.Hatta Peygamberimizi(sav)Medine ye hicretinde karşılayan grubun içerisinde Mus'ab Bin Ümeyr de vardı.Defler çalınıyor ,şiirler söyleniyordu..
Ta'ki son yolculuğa kadar..Uhud..Mus'ab elindeki Peygamberimizin verdiği sancağı taşıyordu..Kureyşlilerden İbn-i Kaime adlı bir süvari,Hz.Mus'ab(ra)'a saldırdı ve bir kılıç darbesiyle önce sağ bileğini yere düşürdü.Sancağı sol eline aldı"Muhammed,ancak bir peygamberdir ve kendisinden önce bir çok peygamberler gelip geçmiştir"ayetini okudu.İbn-i Kaime ,ikinci bir hamleyle sol bileğinide kesti.Hz.Mus'ab sancağı dirseklerinin arasına sıkıştırarak sancağı havaya kaldırdı ve aynı ayeti okudu.İbn-i Kaime üçüncü hamlede mızrağını Mus'ab Bin Ümeyrin cismine sapladı,kanlar içinde yere düştü..Şehit olmuştu...
Müslümanlar naaşını Peygamberimizin yanına taşıdılar..kanlar içindeydi..Peygamberimizin gözleri yaşardı,"Mekke de seni görmüştüm.Orada senden daha şık,senden daha iyi giyinen yoktu.Şimdi başın tozlu senin ve üzerinde sadece bir hırka var!buyurdular ve sonra defnedilmesini emrettiler.
Bu yolculuk Mus'ab'ın (ra) son yolculuğuydu.Allah'a hiceretiydi..Şehit olduğunda 40 yaşındaydı..Allah onlardan razı olsun..

7 yorum:

cenkunal dedi ki...

İzn-i İlahi dairesinde O büyük sahabilerin şefaatine mazhar olalım inşaallah.

Adsız dedi ki...

Ne bahtiyar bir sahabe. şerefli bir hayat ve şerefli bir ölüm...
Allah O ve onun gibilerin şeffatlerine mazhar etsin bizleri.

hicanka dedi ki...

merhaba blogunuzu yeni buldum tekrar daha detaylı inceleyeceğim.
bize de bekleriz.
hicankayolu.blogspot.com

emircan dedi ki...

Hoş geldiniz.her zaman beklerim.Bloğunuzuda ziyaret ederim inşallah..

Adsız dedi ki...

hz musab bın umeyr'in hayatını okuduğumda hep ağlıyorum neden bılmıyorum rabbım bızlerıde mübaraklerının sancagı altında habıbının yanına gıdenlerden olmayı nasıp eylesın ınsallah

Adsız dedi ki...

hala^sizin gibi iyi işleriçin uğraşan kişileri görmek çok güzel teşekkür ederim bana çok faydası oldu

Adsız dedi ki...

şu anda ağlamaktan önümde duran kağıt sırılsıklammm çok teşekkür edrrimmmmm mükemmellah raz olsunla