Çarşamba, Şubat 22, 2006

İNTİHAR ETMEK


Her gün onlarca kişi,çeşitli sebeplerden dolayı,sıkıntılara girip çaresiz kaldığını düşünerek intihara teşebbüs edip kendi canına kıyabiliyor.Bu günler de yine kredi kartlarından dolayı, sıkıntıya girmiş olan iki insanımız maalesef canına kıydı.Bunun örneklerini çoğaltmak elbet mümkün..
Düşünüyorum da, insanlar neden intihar ederler?Sıkıntılar ne kadar büyük olursa olsun, insanın kendi canına kıyması dinen haram olduğu gibi, bence acziyetin işaretidir de!Cenab-ı Hak insanları yaratırken onlara akıl vermiş,doğruyu ve yanlışı göstermiş.Bunun için Kitaplar indirmiş, Peygamberler göndermiş.İnsanoğluna da kullanması için cüz-i iradeyi vermiş.Nasıl olur da tüm bunlara rağmen insanoğlu ki "yeryüzüne halife olarak gönderilmiş"böyle bir acziyetin,yanlışın içerisine düşüp bu fani dünyasını kararttığı gibi, asıl önemli olan ebedi hayatını kendi elleriyle ateşe atar?Bu dünya da geride kalan eşine ,yetimlerine,dost ve ahbaplarına yazık değil mi?Bu bir insanlık ayıbı hatta suçudur!
İntihar sonucunda gündeme gelen konu ise, genellikle sosyal muhtevalı oluyor.Olması da gayet doğal..Elbet yetkililer,sosyologlar,medya bunun nedenlerini araştırmalı, sorunun ta köküne inilmeli ve çözüm için öneriler getirilmeli.Yetkililerde bunu acil bir şekilde hayata geçirmelidir.
Ancak görebildiğim kadarıyla bu hususta meselenin temel noktası olan dini boyutu unutulmakta, dile bile getirilmemektedir.Oysa bir meseleye her zaviyeden bakılmadıkça, getirilen öneriler,çözümlerde konuyu halletmez ve uygulamada da yetersiz kalınır.Dolayısıyla sorun da ortada kalmış olur.
Bakalım Yüce Rabbimiz biz kullarına bu konuyla alakalı ne emrediyor:
Nisâ(*) Sûresinin 29 . Ayetinde
"Ey iman edenler! Mallarınızı aranızda batıl yollarla yemeyin. Ancak karşılıklı rıza ile yapılan ticaretle olursa başka. Nefislerinizi de öldürmeyin.Şüphesiz Allah size karşı çok merhametlidir."
Hz.Peygamber efendimiz de:"Kim İslam dan başka bir din üzere olayım,diye yemin ederse söylediği gibi olur.Ademoğlu,elinde bulunmayan bir şeyi adakta bulunamaz.Kim dünya da bir şey ile canına kıyarsa kıyamet günü onunla azap olunurKim bir mü'mine lanet ederse onu öldürmüş gibidir.Kim bir mü'mine kafir ithamında bulunursa onu öldürmüş gibidir."buyurmuştur.SAHİH-İ BUHARİ-2028 MUHTASARI TECRİDİ SARİH
Allah hepimize Hakkı hak olarak görmeyi Batılı batıl olarak görüp ondan sakınmayı nasip etsin.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

hocam peki intihar edenin cenaze namazı kılınıyor mu? bu konuda bizi bilgilendirebilir misiniz? mesela son polis intiharlarında kılındı...

emircan dedi ki...

el-cevap:Kılınır(İbn-i nüceym)
İntihar edenin namazı kılınıp kılınmayacağıhususunda ihtilaf edilmiştir.Şiddetli ağrıya veya hataen olmasına mebni namazı ittifakla kılınır.Fakat kasten ve bir şiddetli ağrıya mebni olmayarak intihar edenin namazı İmam-ı ebu Yusuf'a göre kılınmaz.Diğer imamlara göre kılınır.Gerçi kendini öldürenin günahı başkasını öldürenden daha ağırdır.Fakat müslüman olmasını giderici bir suç sayılmamaktadır.Nimet-i İslam/mehmed zihni efendi

Adsız dedi ki...

teşekkürler hocam.